bottom curve

Drachttest via melk

Het is mogelijk om bij Melkcontrole Nijland de dracht te bepalen via de melk. Door dit onderzoek is het mogelijk gemakkelijk, snel en betrouwbaar de dracht te meten.

Vanaf wanneer dracht vaststellen?

De monsters worden doorgestuurd naar het Veterinair Laboratorium Gelderland (VLG) in Epe. VLG beschikt over apparatuur om dracht te meten in de melk. De drachtdiagnose via melk gebeurt aan de hand van een eiwit dat bij dracht wordt aangemaakt door de placenta. Vanaf 35 dagen dracht is dit via de melk al vast te stellen. Voorwaarde is dat een koe minimaal 60 dagen heeft gekalfd.

Werkwijze drachttest

Als veehouder moet u op het proefmelkformulier aangeven welke dieren getest moeten worden. Hierbij is het belangrijk dat de monstername correct uitgevoerd wordt (het monster van de juiste koe op de juiste plaats). Na het reguliere onderzoek in ons eigen laboratorium stuurt Melkcontrole Nijland de te onderzoeken monsters door naar het VLG. Het VLG geeft een betrouwbaarheid af van 99 procent bij een monster dat gust is getest en 98 procent bij een ‘drachtig monster’. Waarom een koe niet drachtig is, kan niet geconstateerd worden.

Kosten of meer informatie?

Een onderzoek op dracht kost € 4,- per monster. De veehouder ontvangt de uitslag per e-mail. Meer informatie over vragen over deze drachttest? Neem dan contact met ons op.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!